Oplossing voor watertekorten

Net als een hellend dak is ook een plat dak ideaal voor het recupereren van regenwater. In tijden van klimaatverandering is het opvangen en het recupereren van regenwater een belangrijke oplossing voor watertekorten. Een plat dak met Mastersystems heeft een glad oppervlak, wat de doorstroming van regenwater via goten of overlopen naar een watertank vergemakkelijkt. Het gerecupereerde regenwater is een prima alternatief voor leidingwater. Het is bruikbaar voor het sproeien van de tuin, voor sanitair gebruik of om machines te reinigen. 

Mastersystems zorgt niet enkel voor een glad oppervlak, maar draagt ook met een hoge scheur- en ponsweerstand bij tot de kwaliteit én de kwantiteit van het gerecupereerde water. Daken gemaakt van inerte materialen, zoals EPDM, hebben een geschatte terugwinningsgraad van 80% van het totale regenwater. De berekening is eenvoudig. Op 10 liter water kunnen we 8 liter recupereren. Deze berekening is afhankelijk van het oppervlak, het aantal en types waterafvoersystemen op het platte dak.  

Overigens is een groendak ook een manier om aan regenwaterrecuperatie te doen. Een groendak kan tot de helft van het regenwater opnemen, waarna het later via verdamping terugkeert in de atmosfeer. 

Retentie van regenwater

Een plat dak dat bijdraagt tot de regenwaterrecuperatie is echter nog geen zogenaamd blauwdak. We spreken van een blauwdak of retentiedak wanneer het plat dak extra regenwater kan vasthouden. Deze toepassing wint aan belang nu het klimaat opschuift in de richting van periodes met grote droogte die gevolgd worden door hevige regenval. De riolering slaagt er op zo’n moment niet in om een groter debiet aan water te capteren. Net als bij groendaken, zal een retentiedak het regenwater vertraagd of zelfs helemaal niet afvoeren naar het riool. Dit maakt de kans op overbelasting van het riool kleiner, zodat overstort niet nodig is. 

Een blauwdak kan, met het gebruik van een intelligente klep, tot 60 liter per vierkante meter bufferen op een dak. Telkens de regenwaterput leegloopt, kan het dak extra water laten doorstromen. Mastersystems EPDM leent zich met zijn brede banen en gevulkaniseerde naden uitstekend voor de aanleg van het regenwater omdat het opgevangen water niet kan verkleuren.  

Onze vijf tips:

  1. Mastersystems geeft geen chemische stoffen of losse deeltjes af. Dat maakt een investering in filters voor je regenput overbodig.  
  2. Een plat dak met Mastersystems laat toe om 80% van het regenwater te recupereren.
  3. Bereken vooraf hoeveel water je zal kunnen recupereren en zet dat naast de opvangcapaciteit van de regenwaterput.
  4. De regenwaterput is een buffer voor het riool, maar bij hevige regenval kan het dak een buffer worden voor de watertank. 
  5. Bereken a rato van 60 l/m² hoeveel water je dak kan bufferen.