Contactlijm aanbrengen

Een correcte installatie van Mastersystems is onmogelijk zonder het verlijmen van het dakvlak. Het kan met een borstel of lijmrol, maar een drukvat geeft het beste resultaat. Wanneer de lijm niet meer nat is en je bij stevig contact met de vingertoppen geen draden meer trekt, kan je het membraan op het dak kleven.  

Primer aanbrengen

Of het nu gaat om nieuwbouw of renovatie, het afdichten van naden start met het aanbrengen van een primer. Handig is een combinatie van een primer en een cleaner, waardoor je nadien vlot een tape, een flashing of een kit kan gebruiken. 

Pre-tape

Bij de plaatsing van Mastersystems heb je verschillende mogelijkheden om de overlap af te dichten. Mastersystems pre-tape is voorzien van een vooraf in de fabriek aangebrachte naadverbinding. Deze pre-tape is een hoogtechnologische naadverbinding waarmee Mastersystems een strak, vlak dak kan bekomen met weinig naden en zonder mechanische kimfixatie.  

Apart aangebrachte tape

Wie gebruikmaakt van Mastersystems zonder pre-tape, dient een zelfklevende strook apart aan te brengen op de werf. De nadentape is 75 mm breed waarvan minstens 50 mm in de overlap dient te zitten.  

Afwerken met kit en flashing

Na het plaatsen van Mastersystems en het afdichten van de naden, start de afwerking. Met een vloeibare rubber (Masterkit) in een kitpistool kan je detailafwerkingen uitvoeren en risicopunten volledig afkitten. Denk aan T-naden, dakranden, muurafwerkingen en hemelwaterafvoeren. 

Na het verzegelen van risico- en detailpunten met vloeibare rubber werk je deze plaatsen, waar de rubber blijvend wordt vervormd of waar een spanningsrisico optreedt, verder af met een Masterflashing. Een flashing is een niet-gevulkaniseerde en daardoor vervormbare EPDM met een zelfklevende onderzijde om hoeken en details af te werken. 

Onze vijf tips:

  1. Voor je het dakvlak verlijmt dient de ondergrond droog, stof- en vetvrij te zijn. Stof en losse delen haal je weg. 
  2. Bij het afdichten van de naden, zorg je ervoor dat de twee te verbinden oppervlakken in ieder geval droog en proper zijn. 
  3. Controleer de overlapbreedte nauwkeurig.
  4. Gebruik enkel Mastersystems producten. Het is niet mogelijk om lijmen of stroken van één fabrikant te gebruiken op dakbanen van een andere.  
  5. Het maken van de overlapverbinding vergt veel aandacht. Volg de richtlijnen van VM Building Solutions goed op. Contacteer ons bij twijfel voor technisch advies of voor een opleiding.